Liberalizarea preţurilor energiei este o capcană în care ţara noastră va cădea dacă autorităţile nu iau urgent măsurile necesare pentru ca acest proces să fie suportabil pentru consumatori, respectiv să aibă loc într-o perioadă de timp cât mai mare. Guvernul, Preşedinţia, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) vorbesc, de un an, despre liberalizarea preţurilor energiei, avansând diverse termene, dar, de fapt, nu există nimic stabilit. Nici măcar nu a fost demarat procesul de informare a populaţiei şi mediului de afaceri asupra implicaţiilor şi riscurilor, în condiţiile în care autorităţile ar fi trebuit deja să negocieze la sânge un grafic de creştere a preţurilor pentru gaze şi electricitate.
Cel mai recent mesaj pe tema liberaliză pieţei de energie a venit de la preşedintele Traian Băsescu. Domnia sa a declarat că o liberalizare completă a preţurilor gazelor şi electricităţii pentru populaţie ar trebui să fie amânată până în anul 2015, odată cu intrarea în zona euro. "Dacă pentru economie trebuie avut în vedere un calendar accelerat, pentru populaţie nu este posibilă aplicarea unui astfel de calendar", a arătat domnia sa.
Preşedintele a afirmat că, dacă România trebuie să concureze cu statele europene, pentru că acesta este obiectivul ţării noastre - economie competitivă, "populaţia nu poate sta în competiţie, din cauza salariilor mult mai mici decât ţările zonei euro".
Ieri, şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, a anunţat că preţurile la gaze vor fi liberalizate în etape, până în 2013 în cazul companiilor şi din 2013 în 2015 în cazul populaţiei. Domnia sa a precizat: "Decizia a fost ca preţurile să fie ajustate în timp, într-o primă fază pentru companii şi mai târziu pentru consumatorii casnici. Pentru companii, decizia a fost ca ajustarea să se producă gradual, până în 2013, iar pentru cei casnici, ulterior, pân