Finanţatorii externi rămân ponderaţi cu încurajările şi accentuează nevoia continuării reformelor. Anul 2012 este văzut ca unul extrem de riscant. Privatizările şi managementul privat în companiile de stat sunt printre noile cerinţe ale FMI. Redăm, integral, discursul de ieri al şefului misiunii Fondului, Jeffrey Franks.
În decursul ultimelor două săptămâni, misiunile FMI, ale Comisiei Europene şi Băncii Mondiale au fost prezente aici pentru a evalua progresele înregistrate în cadrul programului. Aceasta este prima evaluare în cadrul noului program, un acord preventiv care permite autorităţilor să utilizeze resursele doar în caz de nevoie. Cu aprobarea boardu-lui, programul pune la dispoziţie sprijin din partea FMI în valoare de aproximativ 475 de milioane de euro.
Daţi-mi voie să încep prin a spune că, la nivelul misiunii noastre, am ajuns la un acord în privinţa evaluării. Progresele au fost bune, ţintele cantitative au fost îndeplinite şi am ajuns şi la un acord în privinţa politicilor necesare în continuare. După aprobarea acordului de către conducerea FMI, vom putea solicita aprobarea boardului FMI, lucru care estimăm că va avea loc în ultima parte a lunii iunie.
Inflaţie peste aşteptări
Mediul macroeconomic rămâne în linii mari aşa cum am anticipat în vizita noastră trecută, prin urmare, nu am făcut modificări importante în ceea ce priveşte proiecţiile. Putem vedea semne clare că economia a început să-şi revină şi că se reia creşterea. Aceasta ar trebui să ajungă la aproximativ 1,5% în 2011, susţinută de exporturi puternice şi de îmbunătăţirea treptată a cererii interne. Creşterea este aşteptată să ia amploare în 2012, ajungând la 3,7 - 4%.
Cu toate acestea, inflaţia a crescut mai repede decât am estimat, dar acest lucru s-a datorat, în mare parte, presiunilor generate de preţurile produselor alimentare şi ale