România ar putea returna până la 1,5 miliarde de euro din fondurile europene de preaderare dacă nu finalizează proiectele respective până la sfârşitul anului. Declaraţia a fost făcută luni de Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI la Bucureşti, la prezentarea rezultatelor primei evaluări a noului acordului preventiv.
"Guvernul realizează progrese în absorbţia fondurilor europene, dar aceste progrese sunt insuficiente şi eforturile în acest sens trebuie dublate (...) România riscă să fie obligată să returneze până la 1,5 miliarde euro, sume deja plătite, dacă aceste proiecte nu sunt finalizate până la sfârşitul acestui an", a spus Franks.
Toate acestea sunt proiecte europene finanţate în cadrul programelor PHARE, ISPA şi SAPARD, derulate înainte de 2007 şi gestionate de mai multe ministere, printre care Transporturile, Dezvoltarea şi Mediul. "Sumele sunt însă mult mai mici decât a anunţat oficialul FMI. Este dificil de precizat cu exactitate, fiind vorba de mai multe autorităţi contractante", au declarat pentru gândul surse oficiale apropiate discuţiilor dintre FMI şi Guvern.
Singura instituţie care ne-a putut furniza în cursul zilei de luni date despre proiectele cu probleme este Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), care vorbeşte de plăţi de aproape 3,7 milioane de euro. Mai exact, este vorba despre trei proiecte PHARE CES - Reabilitarea mănăstirii Agapia, Reabilitarea lacului Snagov şi Centrul de Afaceri Galaţi, pentru care MDRT, în calitate de autoritate contractantă, a transmis notificare de reziliere a contractelor, după cum au declarat pentru gândul reprezentanţii MDRT. "Pentru aceste proiecte, până la momentul rezilierii,s-au efectuat plăţi totale de 3.690.550,34 euro", au precizat aceştia.
Statul nu a venit cu documente justificative
Banii nu vor fi returnaţi efectiv de stat către UE, fiind vorba de sume deja plătite