Romanii isi vor putea schimba furnizorul de Internet, de pe o zi pe alta, fara sa mai fie obligati sa anunte operatorul cu cel putin o luna inainte, incepand chiar de la sfarsitul acestei luni. Totodata, companiile furnizoare vor fi obligate sa asigure abonatilor viteza conexiunilor la Internet, promisa prin contract si prin oferta publicitara.
Si asta pentru ca, incepand din 25 mai, vor intra in vigoare noile norme UE in domeniul telecomunicatiilor, referitoare la transparenta, calitatea serviciilor si la posibilitatea de a schimba operatorul.
Cu toate acestea, reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) au declarat pentru DailyBusiness.ro ca cel mai adesea, ofertele furnizorilor de servicii de acces la Internet nu garanteaza o viteza minima de transfer, aceasta fiind influentata de diversi factori.
"O mare parte dintre ofertele de acces la Internet sunt de tip 'best effort', unde capacitatea maxima disponibila este impartita la un numar mai mare de utilizatori, navigarea simultana a acestora putand afecta viteza de transfer. In acest caz, furnizorul trebuie sa depuna toate eforturile pentru a respecta oferta comerciala, dar o eventuala scadere a vitezei nu i se poate imputa", sustin reprezentantii ANCOM.
Acestia precizeaza insa ca, in cazul in care furnizorul garanteaza o anumita viteza minima de transfer prin contract, de regula, in cadrul unor contracte negociate, nu in cele incheiate pe baza unor oferte publice, nerespectarea acesteia reprezinta o nerespectare a contractului, cu toate consecintele juridice care decurg din acest fapt, respectiv penalitati sau rezilierea contractului.
"In aceasta situatie, utilizatorul se poate adresa fie Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, in cazul persoanelor fizice, fie instantei de judecata competen