V-ati intrebat vreodata unde se duc cei 2% din impozitul pe venitul global pe care-i donati ong-urilor anual? In 2010, World Wide Fund a colectat 60.626 lei in urma campaniei "2% pentru ursul brun", bani care ajuta si la salvarea padurilor seculare. WWF a incheiat un parteneriat cu autoritatile locale din judetul Brasov, comuna Sinca, prin care s-au angajat ca, pe o durata de cel putin sapte ani, pana cand padurea va fi declarata rezervatie naturala - sa nu fie taiata nici o ramura din padurea seculara de peste 350 de hectare de la Sercaita.
Primaria Sinca va primi 100.000 lei din partea WWF, compensatie pentru banii pe care i-ar fi obtinut din exploatarea lemnului din padure. Cum este posibila salvarea padurilor semi-virgine? Prin campania de redirectionare a 2% din impozitul pe venitul global.
5 Foto: Hotnews Radu Vlad, expert forestier WWF, spune: "Am zis sa gasim o solutie, o modalitate prin care societatea, prin cei 2%, sa se simta partase la aceasta realizare. Nu suntem decat o scanteie care trebuie sa aprindem dorinta publicului larg de a proteja anumite specii, de a proteja anumite habitate, de a proteja anumite paduri. Si uite asa s-a nascut ideea campaniei 2%, cea mai buna solutie de a salva si barlogurile de urs si padurile seculare.
In opinia mea de inginer silvic, spun ca padurile sunt mult mai importante decat aceste zone de barlog, pentru ca in Romania avem 6.000 de ursi, dupa statistici. Padurile semi-virgine sunt incomparabil mai putine raportate la aceasta cifra.
Si publicul trebuie sa fie constient ca participa, el este cel care participa la salvarea acestor ecosisteme. Noi, WWF-ul, nu sutem decat un catalizator", concluzioneaza Radu Vlad.
Cel mai recent studiu WWF "Raportul Paduri Vii" - Living Forests Report, arata ca 230 de milioane de hectare de padure vor disparea pana in 2050, daca nu