In Marea Britanie a fost demarat un studiu clinic controversat, gravidelor obeze administrandu-li-se un medicament pentru diabet, metformin, nu pentru ca ele sa slabeasca, ci pentru ca bebelusii nascuti de ele sa nu fie, la randul lor, obezi.
Medicamentul se ia de trei ori pe zi in timpul sarcinii, el facand ca mai putina hrana sa ajunga la fetus, pentru ca nivelul de insulina din sangele mamei va fi mai mic, relateaza Daily Mail. Cei care se afla in spatele acestui studiu spun ca obezitatea in randul femeilor insarcinate a atins proportii epidemice si ca doar asa se poate proteja sanatatea generatiilor viitoare.
Criticii acestui tratament spun insa ca se putea gasi o alta metoda de a se actiona asupra greutatii fetusului, respectiv prin schimbari in alimentatia viitoarei mame si prin exercitii fizice. Si asta pentru ca tratamentul testat in prezent nu actioneaza deloc asupra greutatii viitoarei mame.
Studiile derulate pana acum au aratat ca samanta obezitatii este sadita inca din viata intrauterina, iar o interventie timpurie ar putea salva bebelusul unei astfel de femei de o multitudine de probleme de-a lungul vietii. Metformin, un medicament extrem de ieftin, este folosit in deplina siguranta in tratamentul diabeticilor de zeci de ani.
Statisticile din regat arata ca aproape jumatate dintre femeile aflate la varsta la care ar putea avea copii sunt supraponderale sau obeze , iar 15% dintre cele gravide sunt obeze, fapt ce mareste riscul ca bebelusul sa se nasca prematur sau sa existe o sumedenie de complicatii la nastere, unele putand fi chiar fatale.
Bebelusii cu o greutate mare la nastere, cantarind peste 4,5 kilograme, sunt de doua ori mai predispusi sa fie obezi la maturitate, ceea ce sugereaza ca obezitatea este "programata" inca din uter.
In Marea Britanie a fost demarat un studiu c