Reducerea CAS este o măsură „absolut necesară”, care ar fi trebuit decisă și asumată deja de factorii politici, astfel încât să intre în vigoare din a doua jumătate a anului în curs, însă n-ar fi rău dacă ar deveni realitate de la 1 ianuarie 2012, dacă autoritățile își doresc cu adevărat să scoată la lumină locurile de muncă din economia subterană.
Aceasta este opinia analiștilor și reprezentanților principalelor patronate contactați de Capital.
Mircea Coşea, analist economic:
„Preşedintele Băsescu greşeşte în teorie, dar are dreptate în practică. În teorie, reducerea CAS ar fi posibilă în condiţiile în care este o măsură sustenabilă câteva luni din 2011. În acest fel, pentru anul 2012 n-ar mai fi fost o problemă deoarece, între timp, reducerea fiscalităţii ar fi ajutat sectorul privat să majoreze numărul locurilor de muncă şi să suplimenteze veniturile bugetare.
Din păcate, în practică, este greu de realizat reducerea CAS, din mai multe motive. În primul rând, în acest moment nu dispunem de o politică monetară modernă. În condiţii de criză, cu un buget conceput ca o puşculiţă, fără un buget multianual, fără politici şi concepţii coerente nu se poate lua o asemenea măsură.
În al doilea rând, Guvernul trebuie să elaboreze politici economice care să stabilizeze economia prin măsuri fiscale. Sistemul privat nu este în acest moment sprijinit prin alte măsuri, cum ar fi reprofesionalizarea şomerilor pe banii statului. Altfel, pentru că mediul privat nu îşi permite să investească în recalificare, masa de şomeri existentă stagnează în această situaţie, fără a putea fi reintegrată pe piaţa muncii.
Apoi, mai este vorba şi despre faptul că sectorul privat depinde de exporturile spre piaţa centrală a UE, spre ţările dezvoltate, care însă nu au ieşit cu adevărat din recesiune astfel încât piaţa să solicite produse care