Concluziile misiunii comune a Fondului Monetar International si Comisiei Europene vor fi prezentate, luni dimineata, intr-o conferinta de presa care va avea loc la sediul Bancii Nationale. Vor participa Jeffrey Franks - seful misiunii FMI pentru Romania, Istvan Szakely - director de tara si Joost Kulhmann - seful misiunii pentru Romania, din partea CE.
Negocierile FMI au inceput la Bucuresti, din data de 27 aprilie, pentru prima evaluare a noului acord stand-by de tip preventiv incheiat cu Romania.
La sosirea in Romania, Jeffrey Franks a declarat ca punctul central al discutiilor va fi eficientizarea functionarii celor 18 companii de stat monitorizate din sectoarele transporturilor si energiei, dar si imbunatatirea accesarii fondurilor structurale europene si liberalizarea pietei gazelor.
Acordul Stand-By dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la FMI.Noul acord cu FMI va dura 24 de luni, urmand sa se deruleze concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeana, in valoare de 1,4 miliarde de euro, precum si cu un imprumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondiala.Fiind vorba despre un acord de tip preventiv, banii de la FMI pot fi trasi numai in cazul unei situatii exceptionale, cum ar fi un atac speculativ asupra leului, declansat de o criza in regiune, concretizat printr-o pierdere masiva de rezerve si de incredere, sau in cazul in care Trezoreria esueaza, in doua - trei randuri, sa se finanteze la costuri acceptabile. In aceste conditii, toata suma, de 3,6 miliarde euro, pe care Fondul o va pune la dispozitia Romaniei prin noul acord de tip preventiv, va fi destinata Bancii Nationale.
Concluziile misiunii comune a Fondului Monetar International si Co