Alegerile pentru Primăria Baia Mare s-au desfăşurat sub semnul acuzaţiilor de mită electorală. CV-urile candidaţilor nu au convins nici un sfert din alegători să meargă la vot, dar rezultatul scrutinului constituie un barometru pentru marile înfruntări din 2012.
Sapte candidaţi şi-au disputat ieri voturile alegătorilor băimăreni pentru funcţia de primar, pe locul lăsat liber de fostul edil Cristian Anghel, condamnat la închisoare pentru abuz în serviciu.
La alegerile pentru funcţia de primar al Băii Mari au candidat şapte persoane, majoritatea lideri locali care au migrat dintr-un partid în altul: Mihai Pătraşcu (intrat de curând în PDL), Cătălin Cherecheş (susţinut de USL), Ciprian Cherecheş (PRM), Petru Tomoiagă (Partidul Verzilor), Doru Dăncuş (PNŢCD) şi independenţii Mircea Dolha (fost PNL şi PSD) şi Vasile Vlaşin (deşi este membru PDL). Până la ora 18.00 au votat doar 25.623 de băimăreni, adică 20,55% din populaţia cu drept de vot.
Aceasta este prima confruntare electorală dintre PDL şi Uniunea Social-Liberală, alianţa formată de PSD, PNL şi PC. De altfel, cele trei formaţiuni au avut un candidat comun.
Potrivit presei locale, un sondaj publicat înaintea scrutinului îl cotau pe Cătălin Cherecheş cu 63,6% din voturi, urmat de Mircea Dolha cu 17,9%. Un alt sondaj estima însă că Cherecheş ar obţine doar 31,8% din voturi, iar Dolha - 31,8. Totuşi, Dolha ar câştiga al doilea tur de scrutin, cu 51,6% din voturi, potrivit acestui sondaj.
Mită electorală: o plimbare cu balonul
Candidaţii s-au acuzat reciproc de mită electorală, dar, în pofida „dovezilor" pe care unii dintre ei susţin că le au, poliţia municipală nu a operat nici o reţinere. „Au fost mai multe sesizări, una vineri şi şase duminică, însă nici o sesizare dintre cele soluţionate nu s-a confirmat", a declarat subcomisarul Gabriela Liahovici, purtătorul de cuvânt al