Preţurile unor materii prime precum grâul şi soia constituie în prezent un obiect de speculaţie pe bursele de mărfuri din întreaga lume, fapt valabil şi pentru cacao, ingredientul-cheie al celor mai plăcute dulciuri de pe glob. Însă speculaţiile de pe bursă ale ingredientului minune ameninţă supravieţuirea câtorva dintre cei mai vechi producători de ciocolată din Germania, scrie Der Spiegel.
Hasso Nauck este o persoană care trăieşte într-o lume care arată şi miroase frumos. El colecţionează maşini vechi şi joacă golf, iar locul său de muncă este învăluit de aroma ciocolatei: pralinele, trufele de ciocolată şi bomboanele trase în ciocolată sunt doar trei din cele 110 varietăţi de dulciuri ale liniei de producţie a ciocolateriei germane Hachez. Hasso Nauck numeşte produsele sale "chocolade", cuvânt alcătuit din denumirile în germană şi franceză pentru ciocolată.
Altădată o afacere lină, acum o afacere imprevizibilă
Nauck se află de 20 de ani la conducerea fabricii de ciocolată care este situată în nordul oraşului Bremen. Ciocolateria Hachez a fost înfiinţată în anul 1890 de Joseph Emile Hachez, iar bunicul lui Hasso Nauck a devenit asociat în 1920.
Deşi afacerile cu ciocolată au fost mereu sigure, anul trecut lucrurile s-au complicat. La sfârşitul lunii noiembrie, Alssane Quattara a câştigat alegerile prezidenţiale din Coasta de Fildeş, însă rivalul său, preşedintele Laurent Gbagbo, a refuzat să cedeze puterea. Timp de câteva luni, statul Coasta de Fildeş, cel mai mare producător de cacao, a fost condus de preşedinte dintr-o cameră de hotel, iar navele pline cu boabe de cacao au stat în porturi, fapt care a determinat creşterea preţului pentru cacao la 2.400 de lire sterline (2.675 de euro) pe tonă metrică.
Însă momentul noiembrie 2010 nu este singurul exemplu din cauza căruia preţul la cacao a crescut brusc. În iulie 2010, în numai