foto: freedigitalphotos.netPrivatizarile impuse de FMI si vanzarea a inca 10% din Petrom ar putea aduce statului roman apoape 5 miliarde euro, suma ce echivaleaza cu 4% din produsul intern brut (PIB) si ar putea acoperi deficitul bugetar estimat la 4,4% in acest an.
Guvernul a mentinut in scrisoarea de intentie la noul acord cu Fondul Monetar International (FMI) obiectivul de a privatiza Oltchim, complexele energetice Turceni, Rovinari si Craiova. La compania Tarom, initial propusa spre privatizare, va vinde doar un pachet minoritar, potrivit unor surse oficiale.
De asemenea, Guvernul va continua programele de vanzare a pachetelor minoritare la Petrom (10%), Transelectrica (15%), Transgaz (15%) si Romgaz (15%).
La Compania Nationala a Huilei, cel mai mare datornic la buget, si Termoelectrica, autoritatile trebuie sa separe activitatile viabile de cele neviabile, anterior oricarei decizii de privatizare sau inchidere.
Cele mai mari venituri din privatizari vor veni insa din listarea Hidroelectrica si Nuclearelectrica.
Franklin Templeton, administratorul Fondul Proprietatea, estimeaza ca din listarea Hidroelectrica si Nuclearelectrica ar rezulta venituri de 2,2 miliarde euro, respectiv 1,3 miliarde euro.
In prezent, statul detine 80% din Hidroelectrica si 90% din Nuclearelectrica, in vreme ce Fondul Proprietatea detine restul de actiuni in cadrul celor doi mari producatori de energie electrica.
Conform calculelor Franklin Templeton, participatia statului in cele doua companii s-ar reduce la 51% dupa listarea acestora la Bursa, prin operatiuni de majorare a capitalului social.
De asemenea, se va micsora si detinerea Fondului Proprietatea in cadrul Hidroelectrica si Nuclearelectrica, pana la 13%, respectiv 6%.
Listarea Hidroelectrica si NuclearelectricaO alta vanzare, care ar p