Poliţia din judeţul Timiş a început o amplă campanie pentru găsirea actelor falsificate din şcoli. Primul pas în ancheta demarată de oamenii legii a fost confiscarea a sute de motivări medicale dintr-un grup şcolar din Jimbolia.
O veche practică, prin care elevii de liceu îşi falsifică scutirile medicale pentru a scăpa de scăderea mediei la purtare sau de exmatriculare din cauza sutelor de absenţe, a ajuns în atenţia oamenilor legii. La sesizarea Inspectoratului Şcolar Timiş, agenţii de poliţie au declanşat o acţiune de amploare la marginea judeţului, în oraşul Jimbolia.
Prima victimă a anchetei Inspectoratului de Poliţie Timiş este Radu Lazăr, elev în clasa a X-a la Grupul Şcolar „Mihai Eminescu" din localitate. Băiatul a făcut marea greşeală să împartă scutirile scoase la imprimanta de-acasă cu colegii din clasă. În plus, spun poliţiştii, tânărul obişnuia să-şi rotunjească veniturile prin vânzarea actelor medicale falsificate.
O zi de scutire din partea „doctorului" inventat de elev îi costa pe colegii de clasă 5 lei, iar o adeverinţă medicală serioasă, care ar fi putut să motiveze absenţele chiulangiilor chiar şi pentru o perioadă mai lungă, se negocia. Conform anchetei oamenilor legii, o scutire pe o săptămână ajungea să coste şi 30 de lei.
Falsificatorul nu era un chiulangiu
Decizia poliţiei de a deschide o anchetă în acest caz, respectiv de a confisca toate scutirile care au fost folosite în acest an şcolar, i-a luat prin surprindere atât pe profesorii de la Grupul Şcolar „Mihai Eminescu" din Jimbolia, cât şi pe elevi.
Ancheta le-a surprins pe cadrele didactice. „Elevul nostru nu a ieşit în evidenţă până acum cu nimic. E un elev normal. După ce vom afla care e rezultatul anchetei iniţiate de poliţie, vom face şi noi verificări. Nu pot să dau verdicte în locul poliţiştilor. Cert e că nu mă aşteptam ca elevul să fabrice s