Unul dintre actorii anglo-saxoni emblematici ai ultimei jumătăţi de veac, britanicul Michael York, va primi Premiul pentru Întreaga Carieră oferit unei personalităţi din cinematografia europeană la cea de-a 10-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.
După Claudia Cardinale, Catherine Deneuve sau Franco Nero, York va fi unul dintre oaspeţii de onoare ai festivalului de film de la Cluj-Napoca, unde publicul îl va putea întâlni în cadrul unei proiecţii speciale. Roluri precum Brian Roberts din „Cabaret" (1972), D'Artagnan în „Cei Trei Muşchetari" (1973), Contele Andrenyi din „Crimă în Orient Express" (1974) l-au impus definitiv pe scena cinematografiei europene şi l-au făcut să fie îndrăgit de generaţii întregi de spectatori.
Născut pe 27 martie 1942, în Fulmer - Anglia, Michael York a absolvit cursurile de teatru ale Universităţii Oxford în 1964, iar intrarea în Compania de Teatru a lui Laurence Olivier i-a prilejuit întâlnirea cu regizorul italian Franco Zefirelli, cel care avea să-i aducă două dintre cele mai importante roluri interpretate până în 1970: cel al lui Lucentio, în „Îmblânzirea Scorpiei" (1967) - rolul său de debut, precum şi pe cel al lui Tybalt, în „Romeo şi Julieta" (1968) - primul rol important din carieră.
Deţinător al unei stele pe Walk of Fame-ul de la Hollywood începând din 2002, nominalizat la Premiul Emmy 2001 pentru „Cel mai bun Actor Invitat într-un Serial de Comedie" şi la Premiul Saturn pentru „Cel mai Bun Actor" în 1978, Michael York numără în cariera sa peste 131 de titluri de lungmetraj, seriale şi filme TV, inclusiv roluri episodice într-unele dintre cele mai urmărite producţii de televiziune recente, precum „The Simpsons", „Family Guy", „Justice League" sau „Gilmore Girls". În 1987 a făcut parte din Juriul Competiţiei Oficiale a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, iar în 2002