Violonistul Alexandru Tomescu îşi continuă turul de forţă în alte zece oraşe din ţară. Astăzi, Alexandru Tomescu (34 de ani) va concerta la Bacău, sâmbătă, la Craiova, iar pe 19 mai, în Bucureşti, la Sala Radio.
Cele 24 de „Capricii" ale lui Niccolò Paganini (1782-1840) reprezintă o piatră de încercare pentru orice violonist. Alexandru Tomescu, posesor din 2007 al viorii Stradivarius Elder-Voicu 1702, a decis că trebuie să-şi probeze virtuozitatea. Artistul a ales să cânte neîntrerupt timp de aproape o oră şi jumătate cele 24 de „Capricii" ale lui Paganini, organizând de unul singur, în 14 oraşe din ţară, turneul Stradivarius 2011.
„Am dorit să-mi depăşesc propriile limite", a mărturisit Alexandru Tomescu, în interviul care va fi publicat mâine în suplimentul „Adevărul literar & artistic". Seria de recitaluri „Paganini, înger sau demon?" a început la Iaşi pe 5 mai şi a continuat la Oneşti şi la Focşani. Astă-seară, Alexandru Tomescu se opreşte la Bacău, joi va concerta la Piteşti, sâmbătă, la Craiova, iar pe 19 mai, solistul va ajunge în Bucureşti, la Sala Radio. Turneul se va încheia pe 29 mai, la Baia Mare.
Concertul îmbină muzica celor 24 de „Capricii" ale lui Paganini cu proiecţii video semnate Oana Drăgulinescu. „Proiecţiile video reprezintă o parte mai experimentală pentru mine. În ziua de azi, când s-a inventat cinematografia în 3D, 5D sau 7D, putem îndrăzni s-o aplicăm şi muzicii clasice, unde de la schimbarea lumănărilor cu becurile electrice pe scenă nu prea s-au mai făcut schimbări radicale", punctează artistul.
Muzica clasică, în 3D
Proiecţiile video au două părţi, una despre personalitatea lui Paganini - ideile, bolile, temerile, nebuniile, exuberanţele lui artistice -, alta despre diversele stadii de construire a viorii Stradivarius. „Am filmat la Castelul Cantacuzino din Zamora, unde am găsit un cadru incredibil de fr