Alegerea uniformei s-a făcut în modul cel mai democratic cu putinţă, respectându-se voinţa elevilor, profesorilor şi, mai ales, a părinţilor.
Timp de 20 de ani, uniforma şcolară a fost şi încă mai rămâne un subiect controversat atât în şcoli, cât şi în familie.
În lipsa unui cadru legislativ coerent, problema uniformelor şcolare a fost lăsată la latitudinea fiecărei unitate de învăţământ în parte, în cele mai multe situaţii alegându-se praful de această iniţiativă.
Nu la fel s-a întâmplat şi la Colegiul Naţional „Al.I. Cuza" din Focşani, unitate de elită a învăţământului românesc, unde punerea în discuţie a ideii de ţinută vestimentară pentru elevi a avut un ecou pozitiv.
Problema a fost tranşată de o manieră extrem de democratică, iar din prima zi de şcoală a noului an de învăţământ 2011-2012 cei peste 800 de elevi ai unităţii vor avea o altă înfăţişare.
„Nu vrem să-i spunem uniformă, ci ţinută vestimentară. Ea va fi personalizată şi a fost votată în unanimitate în colegiul profesoral, bucurându-se de susţinerea a 70% dintre elevi. Iniţiativa aparţine Asociaţiei Părinţilor „Cuzişti Implicaţi", care se va ocupa şi de costurile legate de ţinută", ne-a declarat Alina Măiereanu, directorul Colegiului „Al. I Cuza".
Senzaţie de apartenenţă
Pentru realizarea modelelor de vestimentaţie, unitatea şi-a asigurat serviciile unui designer din oraş, care a realizat 29 de modele, din care, în urma consultării elevilor, au rămas doar patru. În final, după încă o consultare generală, va rămâne valabilă o singură ţinută, sacoul cu emblema liceului fiind piesa de rezistenţă a vestimentaţiei.
Elevii au păreri împărţite despre noua uniformă, dar respectă voinţa majorităţii.
„Ne place şi abia aşteptăm să o purtăm. Ne dă sentimentul că aparţinem unui liceu de renume", ne-a declarat Florentin Borş, elev la „Cuza". @N_