Cheltuielile pentru consum in Romania raman apatice chiar daca exista semne de stabilizare a conditiilor macroeconomice, in special datorita exporturilor si proiectelor in infrastructura, iar piata de telecomunicatii a fost si in primul trimestru din acest an dominata de ofertele de pret "foarte agresive", scriu oficialii OTE, grupul grec care detine Romtelecom si Cosmote, in raportul financiar pe primele trei luni ale anului.
Astfel, in perioada ianuarie-martie, veniturile Romtelecom au fost de 166,3 milioane de euro, in scadere cu 10,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar mai mici cu 2,3% fata de trimestrul al patrulea din 2010. Scaderea veniturilor a fost determinata mai ales de diminuarea cu 17,7% a veniturilor din serviciile de telefonie. Acestea au scazut de la 113,1 milioane de euro in primul trimestru din anul trecut la 92,9 milioane de euro anul acesta.
In acelasi timp, profitul operational (EBITDA) s-a micsorat cu 62,6% la 22,2 milioane de euro. Daca profitul operational ar fi fost calculat fara costurile de restructurare ar fi fost cu cateva procente mai mare comparativ cu 2010. In primul trimestru din acest an, costurile de restructurare au fost de 21 milioane de euro, in timp ce intre ianuarie si martie anul trecut au fost de 3,1 milioane de euro.
"Rezultatele financiare pentru primul trimestru din 2011 semnaleaza o oarecare stabilizare in comparatie cu trimestrul anterior din anul trecut. Speram ca, odata ce economia va incepe sa isi revina in urmatoarele luni, vor aparea si efecte pozitive in evolutia cererii pentru serviciile de telecomunicatii. Din punct de vedere comercial, trebuie subliniate doua aspecte: rata deconectarilor de la serviciile de voce a fost bine controlata, mentinuta la aproximativ 5% in primul trimestru din 2011 in comparatie cu aceeasi perioada a 2010, iar cota de piata pentru serviciile TV si de inter