La Bucureşti, Ziua Europei a fost marcată de reprezentanţa Comisiei Europene printr-o ceremonie. Diplomaţi, oameni politici, artişti, sindicalişti s-au reunit pentru a sărbători aniversarea Uniunii Europene - prilej cu care au şi explicat ce înseamnă Europa pentru fiecare dintre ei.
Europa este sărbătorită într-un moment nu tocmai lin pentru ea. "Criza economică şi financiară a slăbit oarecum coeziunea dintre statele membre şi a deschis în multe dintre acestea atât opţiuni electorale populiste de extremă dreapta, cât şi reflex de repliere pe propria identitate".
E părerea ministrului de externe, Teodor Baconschi. Şeful diplomaţiei constată în acest context că important e că România îşi păstrează euro-entuziasmul.
Ce aşteptări are însă de la partenerii europeni? Teodor Baconschi răspunde: "avem aşteptarea ca jocul să se desfăşoare după aceleaşi reguli.Ca toţi cei 27 să stea la masă, să-şi rezolve divergenţele discutând în acest format şi suntem convinşi că dacă tratatele sunt corect păzite de Comisie, lucrurile vor merge bine".
Uniunea Europeană se confruntă cu "provocări imense" recunoaşte şi şeful reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Nicolae Idu. Prioritar este acum să ieşim din criză, spune reprezentantul Comisiei la Bucureşti care explică şi cum.
"UE a mai trecut prin momente de criză în istoria ei, e adevărat nu foarte lungă, de 61 de ani, şi de fiecare dată le-a depăşit şi a devenit mai puternică, mai tare prin experienţa, învăţătura degajată de criza pe care a parcurs-o. Cred că aceasta este şi situaţia şi acum. Sigur că această criză este poate cea mai complexă cu care s-a confruntat Uniunea şi măsurile care trebuie luate trebuie să aibă o amplitudine nemaiîntâlnită până acum."
Pentru sindicate, Europa reprezintă garanţia că drepturile angajaţilor sunt respectate iar statul social trebuie să rămână un pilon