Deşi au trecut doi ani de când se află în atenţia publicului, iar de aproape un an funcţionează efectiv şi Pool-ul de asigurare a locuinţelor împotriva dezastrelor naturale (PAID), românii nu au tratat cu interes asigurarea locuinţelor. Mai mult, aflăm că nu există încă un termen-limită legal pentru conformare.
După ce a iniţiat în 2008 Legea nr. 260, privitoare la asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva catastrofelor, Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a venit periodic cu câte un comunicat prin care anunţa că termenul-limită de conformare a fost prelungit până la o anumită dată, cel mai recent indicând data de 17 iulie.
Totuşi, conform celor de la PAID, legea nu prevede încă un astfel de termen-limită. De asemenea, MAI se abţine în a se pronunţa asupra legalităţii termenului, precizând însă că a transmis către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) normele de aplicare a Legii nr. 260/2008. Până vor fi publicate normele, este neclar care va fi cuantumul amenzilor, cine le va aplica şi de la ce dată.
Până în prezent, avem asigurate prin PAID sub 6% din numărul total de locuinţe care ar intra sub incidenţa Legii nr. 260, estimat la 8,3 milioane, ceea ce reprezintă o situaţie cu mult sub aşteptări.
„Din păcate, deşi funcţionăm de aproape un an de zile şi majoritatea românilor a auzit de această poliţă, suntem foarte departe de aşteptări. Românii încă nu conştientizează necesitatea asigurării locuinţelor. Merg pe principiul – nu mi se întâmplă mie. În cazul unor catastrofe, oamenii vor fi neprotejaţi, pentru că statul nu mai are fonduri pentru a-i asigura şi chiar acesta a fost motivul pentru care s-a creat PAID. Românii ajung mai mult să se intereseze de cum i-ar putea afecta amenzile în caz de neconformare, decât să se intereseze cum s-ar putea asigura“, spune Marius Bulugea, preşedintele PAID.
În cadrul PAID, a