Temperaturi reci pentru această perioadă a anului, cer noros cu ploi în averse şi, la munte, chiar ninsoare. Aşa arată starea vremii chiar în perioada în care au loc însămânţări. Pentru că a fost frig şi în aprilie, porumbul e deja întârziat cu două săptămâni, iar vegetaţia care a apărut este palidă şi lipsită de clorofilă, spun reprezentanţii agricultorilor. Cu toate acestea, fermierii privesc cu optimism anul agricol. "Aici, în sud-est, nu există nici un pericol, ba dimpotrivă, ploile fac bine," spune Nicolae Sitaru, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, care are fermă în Ilfov.
E drept că în zonele în care a fost mai frig s-au întârziat lucrările la grâu şi porumb, dar deocamdată nu există motive de îngrijorare. "Au mai fost zăpezi în mai, nu cred că sunt foarte afectate culturile agricole," spune Sitaru. Totuşi, scăderea temperaturilor sub zero grade ar compromite culturile, pentru că seminţele s-ar strica şi n-ar mai răsări plante. Temperatura optimă ar trebui să fie, în momentul însămânţării, de cinci-şase grade, spune preşedintele Agrostar, Ştefan Nicolae.
În opinia lui Sitaru, însă, recoltele depind în mare măsură de acţiunile producătorilor. "Trebuie să fim şi noi, agricultorii, mai atenţi la bolile care apar la cereale din cauza temperaturilor scăzute şi să aplicăm tratamentele cerute" în asfel de situaţii, explică el.
Preşedintele LAPAR priveşte cu optimism recoltele din acest an şi speră că agricultorii români vor putea exporta mai mult anul acesta, mai ales că preţul cerealelor este în creştere pe plan mondial. De altfel, şi principalii agricultori din ţară spuneau recent că se aşteaptă la producţii mari şi la menţinerea preţurilor ridicate, date fiind cotaţiile la bursele internaţionale de mărfuri.
Nici cultivatorii de pomi fructiferi nu par foarte îngrijoraţi de vremea rea. Adrian Oprea, care are