Expertiza contabilă extrajudiciară este acea expertiză care în afară de orice intervenţie judecătorească are loc direct între părţile aflate în litigiu sau este solicitată de persoane fizice sau juridice în vederea stabilirii adevărului şi legalităţii în raporturile lor de activitate. Nu au calitatea de mijloc de probă în justiţie, ci, cel mult, de argumente pentru solicitarea de către părţi a administrării probei cu expertiza contabilă judiciară sau pentru rezolvarea unor litigii pe cale amiabilă, informează contabilul.ro.
Contribuţia expertizei contabile la prevenirea pagubelor, la păstrarea integrităţii patrimoniului şi la respectarea legalităţii este mai operativă şi eficientă în condiţiile utilizării acesteia nu numai ca mijloc de probă în justiţie, ci şi ca mijloc de fundamentare a activităţii de arbitraj judecătoresc sau penal care se declanşează prin acţiuni adresate organelor judiciare.
Probleme majore la documente şi evidenţă
Practica a dovedit că multe acţiuni adresate organelor judiciare sunt o consecinţă a defecţiunilor şi a lipsei de operativitate în sistemul de documente şi evidenţă. Într-o asemenea situaţie agentul economic care declanşează acţiunea de arbitraj sau judecată trebuie să aibă certitudinea că documentele şi evidenţele pe care se bazează acţiunile introductive sunt legale, corecte, exacte şi reflectă fidel situaţia economică, financiară, gestionară şi contractuală a unităţii.
Un mijloc de fundamentare şi asigurare a calităţii, realităţii, exactităţii şi legalităţii informaţiilor ce stau la baza acţiunilor arbitrare sau judecăţii îl constituie expertiza contabilă amiabilă cerută de conducerea agentului economic care urmează să declanşeze acţiunea în judecată.
Expertiza poate fi folosită şi la certificarea bilanţurilor contabile
Expertiza contabilă extrajudiciară (amiabilă) se ma