Un sondaj arată că 20% din cadrele didactice au fost atacate pe reţelele sociale de elevi şi chiar de părinţii acestora, obligând instituţiile de învăţământ să ia măsuri. Monitorizarea ameninţărilor online a devenit o povară pentru şcolile din ce în ce mai stresate de această neaşteptată problemă.
„Asociaţia Naţională a Directorilor de Şcoală" - cea mai mare organizaţie de acest fel din Regatul Unit - avertizează asupra faptului că şcolile sunt tot mai des obligate să anunţe poliţia pentru a se ocupa de ameninţările cât se poate de violente adresate profesorilor şi plasate online. Şcolile pierd ore întregi în fiecare săptămână monitorizând paginile web în căutarea comentariilor abuzive.
Unul din cinci directori a destăinuit Asociaţiei că a fost hărţuit prin intermediul reţelelor de socializare de către elevi, foşti elevi şi chiar de părinţi, în timp ce două treimi spun că atitudinea şi comportamentul părinţilor s-a înrăutăţit în ultimii câţiva ani. Sondajul a fost realizat pe 1.362 de cadre didactice. Într-un singur caz, un profesor asistent a descoperit că cineva (elevi sau părinţi) a creat un profil cu numele lui pe Facebook, pe care a postat şi o litanie de comentarii abuzive.
Într-un alt caz, părinţii au început o campanie pentru a destitui o profesoară, după ce aceasta le arătase copiilor un porc măcelărit ca parte din lecţia de biologie. Profesoara cu pricina a demisionat. Mai târziu, părinţii au ajuns la concluzia că au făcut o greşeală şi au rugat-o să revină la catedră.
Reputaţia şcolilor e în pericol
Russel Hobby, secretarul general al Asociaţiei, e de părere că, în curând, abuzul online va fi o grijă mai mare pentru reputaţia şcolilor decât este Oficiul Standardelor în Educaţie (Ofsted). Atacurile online pot fi insignifiante sau urâte. „Uneori e vorba de elevi sau părinţi care scriu că nu le place cum se