Profesorul consilier este prietena copiilor, care vin în cabinetul ei ori de câte ori au de povestit o întâmplare din viaţa lor.
Încrederea oferită şcolarilor este atuul principal al învăţătoarei. Pasiunea pentru psihologie a moştenit-o de la tatăl său, care a fost tot consilier şcolar, dar şi de la mama sa, care a profesat ca educatoare. „Tatăl meu a lucrat ani de zile într-un laborator de orientare şcolară şi profesională, înainte de “89. La un moment dat, cabinetul tatălui meu era la şcoala «Ştefan cel Mare», iar eu era învăţătoare acolo. Mergeam tot timpul la el pentru cărţi sau pentru sfaturi. Am avut foarte multe de învăţat de la el, plus că am moştenit o bibliotecă extraordinară de la acesta, sunt cărţi nepreţuite acolo. Şi mama mea a fost educatoare, deci era previzibil ca eu să urmez o carieră în învăţământ”, ne-a spus Violeta Tapai. Deşi iniţial, a fost angajată învăţătoare la Şcoala Ştefan cel Mare, după ce a terminat facultatea şi-a dorit să lucreze într-un cabinet şcolar. „După 1990, cabinetele de orientare şcolară şi profesională au rămas undeva suspendate, dar după cinci-şase ani, prin diferite judeţe a început să se redeschidă. Eu am ajuns în domeniul acesta în 1997, prin detaşare la Centrul de Asistenţă Pedagogică din cadrul ISJ. La vremea aceea erau puţine cabinete, la Turnu Măgurele, Alexandria şi Videle, dar nu aveau specialişti în domeniu, majoritatea fiind suplinitori”, a mai spus psihologul şcolar.
A pus bazele cabinetului de la Şcoala 2
În urmă cu şase ani, sprijinită conducerea şcolii şi de profesorii de la „Mihai Viteazul” a deschis primul cabinet. „Am găsit un spaţiu şi ajutată de colegii mei, am reuşit să facem acest cabinet. Cred că nu este un loc care să mi se portrivească mai mult”, mai spunea consilierul. Femeia povesteşte că la început existau prejudecăţi şi consilierul era văzut ca un psihiatru. „Era o percep