Autorităţile române au o agendă foarte ambiţioasă pentru reformarea companiilor de stat, iar Fondul Monetar Internaţional (FMI) va verifica, la fiecare trei luni, stadiul procesului de privatizare a acestor companii, ne-a declarat într-un interviu Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România. Domnia sa speră să vadă îmbunătăţiri în acest sens la următoarea vizită.
Şeful FMI a adăugat că Banca Centrală trebuie să se asigure că şocurile externe care au dus la creşterea inflaţiei nu vor generaliza o creştere a preţurilor. Mai mult, Jeffrey Franks ne-a declarat că BNR dispune de toate măsurile necesare pentru controlarea creşterii inflaţiei. FMI nu doreşte însă să indice concret măsurile ce ar trebui luate.
* Şeful FMI: "Nu cer Ministerului de Finanţe să plătească facturile CNVM, dar le cer să găsească o soluţie legală la problema cu care se confruntă"
Reporter: Aţi anunţat că autorităţile române vor demara privatizarea în acest an a companiilor de stat, printre acestea numărându-se "Nuclearelectrica" şi "Hidroelectrica". Cele două societăţi nu se aflau pe lis-ta iniţială de privatizări. În ce va consta procesul de vânzare?
Jeffrey Franks: În discuţiile noastre cu Guvernul am căzut de acord să punem pe lista companiilor care urmează să fie privatizate pachete minoritare din "Hidroelectrica" şi "Nuclearelectrica".
Vom oferi Guvernului opţiuni în privinţa vânzării, dar cred că opţiunea cheie este să ne uităm la un inves-titor strategic, care să preia un pachet minoritar de acţiuni, sau o altă alternativă ar fi listarea la bursă.
Reporter: Le-aţi dat autorităţilor un termen limită pentru privatizarea "Nuclearelectrica" şi "Hidroelectrica"?
Jeffrey Franks: Cred că este realist să ne gândim la o perioadă de 12 luni. "Petrom" este prima companie care va trece prin acest proces (n.r. în acest an statul va vinde pe bursă încă u