Nivelul foarte scăzut al cererii interne încurajează BNR să menţină nemodificată dobânda de politică monetară la leu - o strategie pe care o aplică deja de un an de zile, de când rata-cheie a "îngheţat" la minimul istoric de 6,25% pe an - întrucât riscul apariţiei unei spirale de creştere a preţurilor este redus.
"Economia românească a atins, potrivit estimărilor, doar de foarte curând vârful deficitului de cerere agregată, context în care probabilitatea de materializare atribuită riscului de producere a efectelor secundare ale şocurilor ofertei este semnificativ diminuată. Prin urmare, cea mai potrivită reacţie a băncii centrale pare a fi aceea de prelungire a «statu-quo»-ului ratei dobânzii de politică monetară", arată analiştii BNR în Raportul asupra inflaţiei pe trimestrul întâi.
De altfel, majoritatea analiştilor din băncile private - atât locale, cât şi străine - consideră că BNR va menţine dobânda-cheie neschimbată până la sfârşitul acestui an.
Inflaţia a ajuns în martie la 8%, faţă de 4,2% în martie anul trecut. Accelerarea inflaţiei a fost declanşată de majorarea TVA operată de guvern în vara trecută (de la 19% la 24%), însă de la sfârşitul anului trecut se resimt şi presiunile scumpirii carburanţilor şi alimentelor pe plan internaţional.
BNR a păstrat însă neschimbată rata de politică monetară, justificând că nu poate influenţa prin politica sa aceşti factori. Mai mult, banca centrală a permis acumularea unui exces de lichidităţi pe piaţa monetară interbancară, care a condus la ieftinirea finanţărilor atât pentru stat, cât şi pentru clienţii din mediul privat. Cu toate acestea, creditarea în lei rămâne marginală, cererea oricum firavă de finanţări fiind canalizată spre valută.
Isărescu spune că inflaţia va fi mai mare decât estimările anterioare. Noua ţintă este de 5,1% pentru 2011 şi de 3,6% pentru 2012
Raportul arată c