Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc / Romanian Film Promotion (APFR) va organiza în perioada 11-20 mai, în cadrul Marché du Film a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, un stand dedicat cinematografiei autohtone.
Astfel, pentru al şaselea an consecutiv, România va fi prezentă în cel mai important eveniment dedicat industriei de film, Marché du Film, eveniment ce adună anual un număr de 10,000 de participanţi din peste 100 de ţări.
Standul românesc de la Cannes are drept scop promovarea cinematografiei româneşti pe plan internaţional şi pune la dispoziţia celor interesaţi (distribuitori de film, producători, directori de festivaluri, jurnalişti) informaţii şi noutăţi legate de activităţile industriei de film româneşti, facilitând totodată prin diverse evenimente interacţiunea dintre cineaştii români şi cei străini. În plus, APFR va reedita broşura Shooting Romania, un ghid esenţial ce prezintă avantajele alegerii României pentru realizarea unei producţii cinematografice. Ajunsă la a şaptea ediţie, broşura oferă informaţii privind cadrul legal al realizării unei producţii cinematografice, precum şi detalii ce privesc cinema-ul şi piaţa de film autohtonă în date statistice.
Una dintre misiunile APFR-ului o reprezintă şi suţinerea cineaştilor români prezenţi în diferitele secţiuni ale Festivalului. Cel mai recent film al regizorului Cătălin Mitulescu, Loverboy, a fost selectat în secţiunea Un Certain Regard, urmând a fi proiectat pe 18 mai.
De asemenea, între 11 şi 22 mai, la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes vor fi prezentate în Short Film Corner 17 scurtmetraje româneşti, dintre care opt incluse în “Romanian Short Waves”, un program tematic din cadrul Short Film Corner. Proiectul este coordonat de producătorul Dan Burlac, printre filmele prezente în Romanian Short Waves numărându-se Apele Tac (r