Termenul 2015 pentru adoptarea euro de către România este "un factor mobilizator". Iată ce spune într-un interviu la RFI şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Niculae Idu. El declară că aderarea la euro aduce "mai degrabă beneficii, decât îngrijorări".
Niculae Idu consideră că "e greu de făcut predicţii în zona economico-monetară, atâta timp cât evoluţiile sunt extrem de complexe nu doar în România, dar şi pe plan european şi mondial".
"Ceea ce este important este să se menţină în mod explicit acest termen (2015 - n.r.), pentru că el nu face decât să mobilizeze resursele şi să creeze nişte planuri mai ambiţioase, pentru că la limită, aderarea la zona euro nu este un obiectiv în sine, obiectivul esenţial este acela de a se alinia întreaga economie, inclusiv zona de infrastructură financiară şi monetară la criteriile de aderare la zona euro, care ar aduce mai multă predictibilitate, funcţionabilitate şi sănătate în economia românească şi apoi să ne punem problema aderării la zona euro", explică şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Niculae Idu apreciază că există motive ca românii să privească termenul 2015 pentru adoptarea euro "cu optimism". "Dacă va exista un angajament politic serios, hotărât şi o aderenţă la acest angajament politic al celorlalţi factori din economie şi din sistemul financiar şi bancar, cred că România ar avea şanse să privească cu optimism această dată", afirmă el.
În opinia sa, "data este deocamdată un factor mobilizator. Aderarea la euro înseamnă un lucru benefic pentru o economie, care într-adevăr este suficient de pregătită să funcţioneze în acest cadru".
Niculae Idu crede că "aderarea la zona euro aduce mai degrabă beneficii, decât îngrijorări". Niculae Idu, intervievat de Cosmin Ruscior
Termenul 2015 pentru adoptarea euro de către România este "un factor mobilizator". Iată