Cumpărătorii societăţii cred că statul român le-a încălcat drepturile
AVAS urmează să organizeze selecţia casei de avocatură
Privatizările efectuate de statul român în perioada 1998 - 2004 generează tot mai multe procese la ICSID (International Centre for Settlement Disputes) - Curtea de Arbitraj de la Washington: după acţiunile înregistrate de Spyridon Roussalis (privatizarea Malimp din 1998) şi de Hassan Awdi (privatizarea Rodipet din 2003), în luna noiembrie a anului trecut a fost înregistrat la ICSID şi procesul intentat de Omer Dede şi Elhuseyni Serdar în cazul privatizării IMUM Medgidia.
"Având în vedere că, până în prezent, nu s-a constituit tribunalul arbitral, părţile nu au fost citate pentru primele audieri", a informat Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) la cererea Curierului Naţional.
Cererea de arbitraj formulată de Omer Dede şi Elhuseyni Serdar în contradictoriu cu AVAS şi Guvernul României, în legătură cu nerespectarea de către autorităţile statului român a contractului de privatizare a SC IMUM SA Medgidia, a fost înregistrat pe rolul Centrului Internaţional de Soluţionare a Litigiilor de Investiţii - ICSID din Washington, sub nr. ARB/10/22. "Prin cererea arbitrală, reclamanţii solicită Tribunalului Arbitral să constate că li s-a încălcat dreptul la un proces echitabil atunci când au fost privaţi de dreptul de proprietate asupra acţiunilor SC IMUM SA Medgidia prin executarea de către pârâţi a contractului de garanţie reală mobiliară, cuantumul daunelor nefiind stabilit în mod concret", a răspuns AVAS.
În acest dosar urmează să se organizeze selecţia casei de avocatură.
Acţiunile au fost înstrăinate în 2007
SC IMUM SA Medgidia a fost privatizată în baza contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni nr. 20/19.03.2004, achitat integral (73.961,2 euro), prin care cumpărătorii