Firma de stat, inglodata in datorii sicapusata de firme de partid, caut manager. Asa ar putea arata anuntul deangajare prin care statul intentioneaza sa recruteze specialisti capabil sa salveze mariicolosi industriali. Analistii economici incearca sa creioneze profilulcandidatului ideal.
Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International, a declarat,luni, la finalul vizitei la Bucuresti, ca statul trebuie sa reformeze firmelede stat, daca vrea sa iasa din criza.
"Companiile de stat reprezinta opovara in prezent pentru bugetul statului, dar si pentru economie, deoarecelipsa lor de performanta afecteaza in mod negativ mediul de afaceri", adeclarat expertul FMI.
Dupa ce, timp de 20 de ani, au tot incercatdiverse variante de restructurare, autoritatile au decis sa incerce, in sfarsit,si solutia managementului privat. Cu alte cuvinte, sa puna firmele precumRomgaz, Transgaz, Hidroelectrica sau Oltchim in mainile unor manageri dinmediul privat, capabili sa le restructureze.
Statul urmeaza sa angajeze, prin licitatatiepublica, o firma de recrutare care sa ii selecteze, a explicat Jeffrey Franks.
Firmele de stat sunt conduse de oameni care nu suntcalificati si care, beneficiind de sprijin politic, le conduc in interesul propriuJeffrey Franks, seful misiuniiFMI
Solutia aleasa de autoritati si avizata de FMIa starnit reactii diverse in mediul economic. Unii analisti o saluta, estimandca ar putea aduce profit, altii spun ca va fi "o frectie la un picior delemn" si ca cea mai buna varianta o constituie privatizarea"colosilor cu picioarele de lut".
Potrivit economistului Doru Lionachescu,solutia managementului privat este cel putin controversata. "Daca n-amreusit de 20 de ani de zile sa le scoatem la liman, sa le curatam de firmelecapusa, credeti ca deodata se vor gasi niste manageri incoruptibili