Oficialii Guvernului au incercat in ultimele zile sa ii convinga pe membrii delegatiei FMI in Romania sa accepte reducerea cotelor CAS cu cateva procente incepand din a doua jumatate a lui 2011. Insa, specialistii de la Washington nu au cedat si si-au mentinut pozitia ferma: "Nu exista spatiu fiscal pentru reducere!" De ce? Raspunsul este dat chiar de catre Jeffrey Franks, seful misiunii FMI.
Reducerea cotei TVA sau a altor taxe, cum este cazul CAS sau al cotei unice, va fi posibila, in opinia lui Jeffrey Franks, abia dupa ce Romania va imbunatati colectarea fiscala si eficienta administrarii in sistemul fiscal. Acest scenariu va fi posibil, insa, abia in urmatorii 5 – 10 ani.
Cota TVA a fost majorata cu 5 puncte procentuale, de la 19% la 24%, de la 1 iulie 2010, moment in care autoritatile au adoptat si reducerea salariilor bugetarilor cu 25%.
Jeffrey Franks nu vede posibila o reducere a taxelor in Romania in 2011 si nici in 2012, in conditiile in care deficitul bugetar trebuie sa se reduca la 4,4% din PIB in acest an si la 3% din PIB anul viitor. “Nu vad spatiu fiscal suficient pentru reducerea taxelor in 2012, cand deficitul bugetar trebuie sa scada la sub 3% din PIB”, afirma oficialul FMI.
Franks a adaugat: “In urmatorii 5 – 10 ani sper ca Romania sa aiba o mai buna colectare a taxelor si o eficienta mai ridicata a administratii pentru ca, astfel, sa se poata reduce cota TVA sau contributiile sociale”.
Guvernul de la Bucuresti a incercat sa ii convinga pe oficialii FMI sa accepte reducerea cotelor CAS cu cateva procente, cel mai probabil doua, insa acestia au decis ca este premature o astfel de decizie si ca trebuie sa analizeze mai multe date fiscale. “Am convenit cu Guvernul ca este necesar sa analizam mai multe date privind situatia fiscala, care sa demonstreze ca este loc pentru reducere ale contributiilor sociale. Cheia une