Cotidianul britanic The Guardian a publicat un articol în care imigranţi naufragiaţi în Marea Mediterană acuză un portavion NATO că nu le-a oferit ajutor. După 16 zile de derivă, 62 din 72 de pasageri au murit. Franţa îşi declină toată responsabilitatea şi subliniază unele incoerenţe.
NATO şi Franţa dezmint informaţiile din ziarul britanic, potrivit căruia echipajul portavionului respectiv, care se afla nu departe de Tripoli (Libia), pe 29 şi 30 martie nu i-ar fi ajutat pe imigranţii aflaţi în suferinţă. Unii martori afirmă că se aflau în imediata apropiere a navei NATO, dar că nimeni nu le-a sărit în ajutor.
Potrivit cotidianului britanic, 62 din cei 72 de imigranţi care se aflau la bord au murit de foame sau de sete în timpul celor 16 zile petrecute pe vasul care plutea în derivă pe mare. Ei intenţionau să ajungă pe insula italiană Lampedusa.
Vasul respectiv a eşuat într-un final pe data de 10 aprilie lângă Zlitan, în zona Misrata, la vest de Tripoli.
Colonelul Thierry Burkhard, purtător de cuvânt al Statului Major al Armatei franceze a dezminţit oficial că portavionul francez Charles-de-Gaulle se afla în zonă. "Port-avionul nu se afla în acea regiune", declară el la RFI. "Nu s-a aflat niciodată la mai puţin de două sute de kilometri de Tripoli. Deci, matematic vorbind, nu putea să intre în contact cu această ambarcaţiune. Rapoartele sunt clare, nici un vas francez nu a intrat în contact cu vreo ambarcaţiune de imigranţi în cursul acestei operaţiuni", precizează colonelul.
NATO a dezminţit în mod categoric că ar fi refuzat să-i salveze pe imigranţii africani. O purtătoare de cuvânt a Alianţei Nord-Atlantice, Carmen Romero, spune că "un singur portavion era sub comandament NATO la această dată, nava italiană Garibaldi şi se afla la peste o sută de mile marine (aproximativ 185 de kilometri) în larg". "În consecinţă, orice declaraţi