Printre localităţile care se confruntă cu probleme se află
Hărman, Hălchiu, Feldioara şi Ungra, zone unde există
sau au existat ferme de animale, iar proprietarii nu au depozitat
corespunzător gunoiul, iar acesta s-a infiltrat în pânza freatică
Pe raza judeţului Braşov există şapte localităţi în care apa potabilă, în majoritatea situaţiilor, este poluată cu nitraţi. Cu toate acestea, nu există un pericol iminent de îmbolnăvire a populaţiei, dar trebuie luate unele măsuri pentru prevenirea unor îmbolnăviri. Subprefectul Carol Ambrus (foto) spune că situaţia oricum s-a îmbunătăţit faţă de ceea ce era în urmă şapte ani. „În 2004, în Braşov existau 11 localităţi cu probleme de poluarea apei cu nitriţi. În 2006, un ordin al ministrului Mediului nominaliza 43 de localităţi ca având ape cu conţinut ridicat de nitriţi. De atunci, lumea a început să caute cauzele, să facă determinări exacte şi nici vorbă de 43 de localităţi ci doar şapte”, ne-a declarat subprefectul Carol Ambrus.
Printre cele şase localităţi în care apa potabilă este infestată cu nitraţi se numără Feldioara, Hărman, Hălchiu şi Ungra. Existenţa nitraţilor în pânza de apă freatică este datorată fermelor agricole din aceste zone, unde nu s-a făcut o colectare adecvată a dejecţiilor animalelor, astfel că acestea s-au infiltrat, în cantităţi foarte mari, în sol. Analizele de apă în aceste zone sunt realizate, permanent, de către Serviciul de Gospodărire a Apelor Braşov (SGA). Această problemă va fi discutată şi astăzi cu primarii din întreg judeţul de către conducerea Instituţiei Prefectului.
Totodată, în următoarea perioadă, vor fi efectuate acţiuni de control de către comisarii Gărzii de Mediu, dar şi de către inspectorii de mediu ai primăriilor şi se vor face şi informări periodice în rândul cetăţenilor. Printre localităţile care se confruntă cu probleme se află @