Alegerile pentru Primăria Baia Mare au fost câştigate, din primul tur (cu 51,66% din voturile exprimate), de candidatul susţinut de Uniunea Social-Liberală, Cătălin Cherecheş. „Se confirmă că USL este o formulă politică viabilă, de succes, care a câştigat categoric prima bătălie de anvergură", s-a grăbit să arate liderul PNL, Crin Antonescu. „Am luat decizia politică corectă de a merge cu un candidat comun", a spus şi liderul PSD, Victor Ponta.
Totuşi, câteva „detalii" merită a fi subliniate. Începând cu acela că la urne s-au prezentat puţin peste 27% dintre alegători şi că reprezentantul „formulei politice de succes" şi-a câştigat mandatul prin votul a doar 18.298 alegători, dintr-un total de circa 120.000. Apoi, bucuria USL pare un pic ciudată şi din perspectiva antecedentelor deputatului Cătălin Cherecheş: a trecut prin PSD şi prin PNL şi a cochetat cu UNPR şi PC.
Nu în ultimul rând, merită menţionat că o dată cu victoria lui Cherecheş se deschide o nouă competiţie electorală, pentru a fi găsit politicianul care să continue mandatul acestuia de parlamentar până la alegerile din 2012.
Desemnarea candidaţilor, motiv de gâlceavă
Dincolo de concluziile optimiste trase de liderii USL după victoria de la Baia Mare, situaţia din Uniune este departe de a fi roz. Din contră, tensiunile din filiale s-au accentuat în aşa măsură încât conducerea PSD s-a reunit aseară într-o şedinţă menită să mai calmeze spiritele.
Ce-i nemulţumeşte pe liderii locali ai PSD? În primul rând, faptul că trebuie să cedeze PNL candidaturi pentru consilii judeţene şi primării. Aceasta deoarece, potrivit protocolului semnat, PSD trebuie să desemneze candidaţi în 21 de judeţe, iar Alianţa PNL-PC în 20 de judeţe. Adică, în loc să candideze oameni agreaţi, de pildă, de Viorel Hrebenciuc, Marian Oprişan sau Gheorghe Nichita, pe buletinele de vot ar apărea nume susţinu