Anuntul oficial privind instalarea principalei facilitati a sistemului antiracheta al SUA la Deveselu, in judetul Olt, a prilejuit lansarea de catre Ministerul rus de Externe, presedintii Comisiilor de politica externa si aparare din Duma de Stat, deja celebrul ambasador al Rusiei la NATO si, nu in ultimul rand, de catre distinsi reprezentanti ai societatii "civile" ruse a unui nou val de critici, avertismente, ironii de un gust indoielnic sau chiar amenintari voalate. O astfel de reactie suscita, cel putin, cateva intrebari elementare. Prima dintre ele: ce supara atat de tare Moscova?
Toti copiii invata in primii ani de scoala emementara ca Pamantul este rotund. Rusia, posesoarea unuia dintre primele doua arsenale de rachete balistice din lume este, fara indoiala, la curent cu acest fapt. Sfericitatea pamantului are o importanta deosebita in domeniul rachetelor balistice. Traiectoria unei astfel de rachete, de la punctul de lansare la tinta, nu are nimic de-a face cu liniile drepte pe care neinitiatii si le-ar putea imagina privind hartile de perete din birourile strategilor si militarilor.
Mai utile sunt "globurile Pamantesti" aflate printre rechizitele elevilor. Studierea lor poate lamuri, rapid, pe oricine. Cea mai apropiata de Romania dintre bazele de rachete strategice ale Rusiei se afla pe Volga, celelalte sunt mult mai departe, spre Urali si in Siberia. "Echilibrul strategic" pe care il deplange Rusia cand priveste nostalgic spre comuna Deveselu se refera, evident, strict la SUA.
Toate traiectoriile imaginabile pentru arsenalul balistic rusesc, legate de "echilibrul strategic" cu SUA, trec peste Oceanul Arctic si Pacificul de nord, la multe mii sau zeci de mii de kilometri de frontierele Romaniei. Pentru a urmari exact aceste traiectorii, SUA au construit impreuna cu Canada, inca din anii 1950, sistemul NORAD. Din ratiuni d