Schimbarea modului în care bolnavii de cancer îşi pot procura medicamentele a lăsat mulţi pacienţi fără tratament, pentru că spitalele nu le au pe stoc. De la 1 aprilie, bolnavii de cancer nu-şi mai pot lua medicamente decât din farmaciile spitalelor. Multe dintre ele sunt însă goale. Cum comentaţi această decizie?
Până la 1 aprilie, medicamentele împotriva cancerului puteau fi luate din orice farmacie, pe baza unei reţete de la medicul curant. Printr-un ordin intrat în vigoare la 1 aprilie, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a dispus ca aceste medicamente să fie date numai prin farmaciile spitalelor.
„Înainte de ordin, pacienţii alergau prin farmacii până îşi rupeau pingelele, dar până la urmă găseau medicamentele. Acum, bolnavii trebuie să se interneze în spital şi, în cazul în care farmacia spitalului are medicamentul, atunci ei urmează tratamentul. Dacă nu, atunci medicii îi spun pacientului să revină altădată, când vor exista medicamente", spune Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.
Citiţi şi:
Fiecare bolnav va fi tratat specific
Numărul bolnavilor de cancer din România creşte cu 3.000 de cazuri anual
Unul dintre pacienţii rămaşi fără medicamente este Cătălina Gâlcă, 30 de ani, din Constanţa. Lunar, fata trebuie să ia două medicamente pentru neoplasmul mamar de care suferă de un an şi jumătate. Unul dintre ele este sub formă de pastile, iar celălalt este injectabil. „Luna trecută am fost minge de ping-pong între farmacia spitalul şi celelalte farmacii. Medicii m-au trimis la spitalul, unde nu exista Zoladex", a spus Cătălina Gâlcă.
Medicamentul era însă foarte important pentru ea întrucât îi reglează nivelul hormonilor din organism, iar neadministrarea lui îi pune viaţa în pericol. Alternativa era să cumpere medicamentul de care avea nevoie din farmac