Deşi angajatorii se declară mulţumiţi de forţa de muncă - periodic aceştia se confruntă cu o schimbare de personal. Este concluzia unui studiu privind tendinţa pe piaţa muncii în rândul angajatorilor şi şomerilor din regiunea Bucureşti/Ilfov. Cercetarea, realizată cu fonduri europene, şi-a propus să identifice, în primul rând, care sunt nevoile de personal dar şi competenţele şi calificările cele mai solicitate în regiune.
69% dintre firmele chestionate se declară mulţumite de nivelul de pregătire profesională şi de calificare al propriilor angajaţi, se arată în studiu. În acelaşi timp însă, 56% dintre angajatori recunosc că se confruntă cu o fluctuaţie semestrială a personalului.
Ce înseamnă asta? "Fie o incompatibilitate la nivel angajat – angajator, fie o pregătire profesională precară sau neadecvată postului", explică managerul de proiect Claudia Neculae.
"Din punctul de vedere al şomerilor, cel mai îngrijorător aspect ar fi faptul că ei nu au beneficiat până în prezent de un curs de formare profesională gratuit (aproximativ 90 la sută) în condiţiile în care agenţiile judeţene organizează cursuri lunare în diferite domenii dar mai ales având în vedere aceste oportunităţi prin proiecte pentru că proiectele finanţate (n.r. de UE) sunt în implementare din 2007. Asta reprezintă un motiv de îngrijorare".
La fel de îngrijorător este faptul că peste jumătate din şomeri deţine deja o calificare de bază dar nu este deloc folositoare pentru găsirea unei slujbe. 39% dintre cei chestionaţi intră în categoria şomeri de lungă durată având în vedere că nu au mai avut un loc de muncă de mai bine de un an.
Aceşti oameni vin de cele mai multe ori din vânzări, IT, consultanţă, servicii sau construcţii. Să mai spunem că sondajul a fost realizat de Asociaţia Smart Projects şi Extrem Training în perioada 17 ianuarie – 30 aprilie 2011.
La ch