Ciudat, dar plecarea la ceruri a unui bătrân din cămin este aşteptată şi vânată de cei care doresc să-i ocupe locul. Un bărbat a decedat la finele săptămânii trecute la Căminul pentru persoane vârstnice "Sf. Nicolae", fapt ce le-a dat speranţe doritorilor care vor să locuiască şi să-şi trăiască ultimele zile în acest aşezământ.
Numai că doar unul va fi norocosul care va putea intra în cămin. Unul din 248.
„Anul trecut am înresitrat 196 de solicitări noi. De la începutul anului şi până acum au fost înregistrate 52 de noi cereri. Uneori durează foarte mult până ce se face un loc liber într-unul din cămine. Din păcate, capacitatea de preluare este mult mai mică decât numărul de cereri care a crescut vertiginos în ultimii 3-4 ani", ne-a declarat directorul executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială, Nicoleta Oancea.
Bineînţeles că repartiţia se face în ordinea vechimii cererii cu îndeplinirea condiţiilor legale impuse.
„Practic imediat după ce anunţăm că s-a creat un loc, un solicitant este dirijat către noi. Anul trecut s-au schimbat la noi 29 de persoane. Doi au plecat prin externare, iar ceilaţi au decedat", ne-a declarat directorul Căminului pentru persoane vârstnice „Sf Nicolae", Gica Budur.
Pentru a locui în acest cămin, situat ultracentral, pensionarii au de achitat sume modice.
"315 lei pentru persoanele independente, 320 lei pentru persoanele semindependente şi 330 lei pentru persoanele dependente. Persoanele independente sunt cele care nu au nevoie de ajutor, iar cele dependente sunt bolnavii nedeplasabili", ne-a explicat directoarea Budur.
De ce la cămin?
Pentru că astfel persoanele în vârstă care nu au copii, nu au aparţinători care să-i îngrijească, beneficiază de tot confortul unei vieţi normale.
„Am 63 de ani şi sunt singură. Nu am copii, nu am nepoţi. Am reuşit să vin