Politizarea companiilor de stat este o afacere foarte proastă pentru România şi foarte bună pentru partide. A trebuit să o spună şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, Jeffry Franks, pentru ca Guvernul să se angajeze că va înlocui de la conducerea firmelor de stat oamenii partidelor cu manageri profesionişti. Măcar pentru acest lucru, ar trebui să-l iertăm pe oficialul FMI că a cutezat (ce obraznic!) să vină cu pantofii rupţi în talpă la întâlnirea cu preşedintele României.
În timp ce români, politicieni şi ziarişti au găsit subiect de analiză în calitatea încălţărilor lui Franks- care, "vezi Doamne, la banii lui şi-ar permite o pereche de pantofi noi când vine să se întâlnească cu oficialii români"- reprezentantul FMI a repurtat o victorie importantă în războiul cu clientela politică românească.
Franks a declarat ieri că toate companiile de stat trebuie conduse de manageri profesionişti, români sau străini, aleşi printr-un proces de selecţie transparent, derulat prin companii de recrutare independente. Potrivit Hotnews, care citează surse guvernamentale, noul sistem de angajare al managerilor companiilor de stat ar fi fost deja inclus într-o scrisoarea de intenţie semnată de Guvern şi FMI. Franks a împins astfel lucrurile într-o direcţie, ocolită cu îndârjire atât de Guvernul Boc, cât şi de cele precedente.
Companiile de stat reprezintă de mulţi ani o vacă bună de muls pentru toate partidele care s-au aflat la putere. Managerii acestora sunt numiţi pe criterii politice, în urma negocierilor care au loc între partidele din coaliţia guvernamentală. Bătălia pentru aceste posturi a fost întotdeauna direct proporţională cu sumele de bani scoase din companii prin contractele păguboase încheiate cu firmele de partid. De altfel, "performanţele" realizate de cei numiţi să conducă societăţile statului sunt cel mai bine scoase în evidenţă de pierderile imens