Foto: Thinkstock Psihologul Ozana Ilie de la Spitalul de Urgenţă pentru Copii "Marie Curie" ne dă mai multe răspusuri la o întrebare care îi macină pe părinţi: "De ce mint copiii?". Este posibil ca răspunsurile oferite la această întrebare să nemulţumească o parte dintre părinţi. Deoarece răspunsurile conduc la concluzia că, de cele mai multe ori, copiii învaţă să mintă de la părinţi.
"Aş vrea să precizez încă de la început că zicala conform căreia «copiii spun întotdeauna adevărul» este falsă. Copiii nu spun întotdeauna adevărul. Din diverse motive, ce de foarte multe ori au legătură cu mediul familial. În mod paradoxal, chiar poveştile, basmele şi uneori ştirile văzute la televizor pot stimula copilul să spună neadevăruri, susţine psihologul Ozana Ilie.
Mincinos fără voie
Chiar dacă sunt mici, copiii pot realiza că unele poveşti nu au întotdeauna legătură cu realitatea. În creierul lor, poveştile se termină bine doar pentru că eroii au făcut fapte incredibile. Şi, mergând mai departe pe acest raţionament, copiii afirmă că au făcut şi ei astfel de fapte, fără să-şi de seama că tocmai au minţit. Sunt frecvente cazurile de copii care declară nonşalant că au zburat doar după ce au văzut la televizor filme cu Superman sau li s-a citit legenda lui Icar.
Aşă că, părinţi, aveţi mare grijă! Nu este rău pentru copii să creadă în poveşti, dar trebuie să le explicaţi că oamenii nu pot zbura fără avion. În caz contrar, riscul ca pruncul să se arunce de pe dulap aşteptându-se să zboare este foarte mare! Situaţia este şi mai gravă în cazul copiilor de 2-3 ani. "Ei nu fac diferenţa între adevăr şi minciună. Abia după această vârstă, ei încep să realizeze această diferenţă.
La vârsta de 6-7 ani, copilul are tendinţa de a ocoli adevărul sau de a înfrumuseţa realitatea. El face asta intenţionat din mai multe motive: din dorinţa de a