FMI susţine cu certitudine că România nu va mai bifa în 2011 şi al treilea an de recesiune şi spune că majorarea salariilor promisă în sectorul public poate fi realizată doar dacă scade numărul angajaţilor.
Reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) analizată şi promisă de partidul de guvernământ va fi posibilă în perioada următoare doar dacă va exista "spaţiu fiscal".
"Nu văd motive pentru recesiune în acest an. Vedem posibilă o revenire a economiei. Putem vedea semne clare că economia începe să îşi revină şi că se reia creşterea", a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, care de doi ani de zile bate pasul instituţiilor de la Bucureşti încât şi-a tocit şi pantofii.
FMI şi Comisia Europeană, principalii finanţatori ai României, au prezentat ieri concluziile primei evaluări din noul acord susţinând că România mai trebuie să mai facă multe lucruri pentru a-şi îndrepta finanţele şi a avea o creştere economică sănătoasă.
Ţinta de deficit bugetar pentru anul viitor de 3% din PIB (3,6 mld. euro) va fi o provocare, în condiţiile în care va trebui incluse şi pierderile companiilor de stat, potrivit lui Franks. Iar de atingerea ţintei de deficit bugetar anul viitor depinde şi reducerea contribuţiilor sociale pentru angajatori.
În trei ani de zile România a adunat aproape 20 mld. euro deficit bugetar, iar Ministerul Finanţelor se împrumută constant de pe piaţă pentru a acoperi golul dintre venituri şi cheltuieli din buget.
Acum Comisia Europeană spune că Ministerul Finanţelor trebuie să se ducă să dea testul pieţei internaţionale şi să vadă la ce dobândă se poate împrumuta.
"România este de aşteptat să se finanţeze integral de pe pieţe. Să stea în faţa judecăţii pieţei. Judecata finală o dă piaţa. Schimbarea percepţiei faţă de stat a fost «foarte favorabilă». Este un element nou foarte important în mediul act