Regele Bahrainului, Hamad bin Isa Al Khalifa, a declarat ca va ridica starea de urgenta pe care a impus-o la mijlocul lunii martie, in incercarea de a inabusi protestele antiguvernamentale. Conform decretului cu numarul 39 pe anul 2011, starea de urgenta va fi ridicata pe data de 1 iunie 2011, anunta agentia de stiri din Bahrain (BNA).
Ridicarea starii de urgenta este menita sa asigure bancile si guvernele straine ca problemele din ultimele luni au fost depasite si ca regatul incearca sa revina la normal.
Cu o zi inainte de decretarea starii de urgenta, la mijlocul lunii martie, regele Al Khalifa a adus in Bahrain circa o mie de soldati sauditi, pentru a proteja cladirile si instalatiile guvernamentale in contextul confruntarilor violente dintre fortele de securitate si majoritatea siita, potrivit unei surse oficiale de la Riad, citata de Reuters.
Decizia regelui Al Khalifa a starnit reactii impartite.
"Sunt destul de multumit," a declarat Jasim Husain Ali, membru al opozitiei, citat de NY Times. "De asta are nevoie Bahrainul acum: trebuie sa dezvoltam mediul de afaceri si economia politica."
"Este o masura de cosmetizare, menita sa arate comunitatii internationale ca totul a revenit la normal, desi nu este asa," este de parere Nabil Rajab, presedintele Centrului pentru Drepturile Omului din Bahrain. "Nu cred ca aceasta este o initiativa reala, care va rezolva problemele cu care ne confruntam. Daca ar avea aceasta intentie, ar elibera detinutii politici. Conflictul dintre conducatori si popor s-a adancit in ultima luna."
Protestele din Bahrain au inceput la mijlocul lunii februarie, cand oamenii au iesit pe strazile din Manama pentu a cere reforme si introducerea unei monarhii constitutionale. In prezent, acestia isi doresc inlaturarea familiei regale care detine puterea in Golful Persic inca din secolul a