Costurile mici de execuţie şi durata redusă de realizare sunt condiţionate de obţinerea acceptului din partea a două treimi dintre proprietarii de locuinţe din clădirea destinată mansardării. Sursa: SHUTTERSTOCK
În căutarea de soluţii locative, în ultimii ani, diverse alternative tehnice au apărut la îndemâna românilor care au devenit tot mai atenţi cu bugetele alocate în direcţia investiţiilor imobiliare. Dintre acestea, mansardarea unei clădiri deja existente, mai ales a unui bloc, s-a dovedit a fi o variantă care a stârnit atât reacţii pozitive, cât şi negative.
În timp ce ea apare ca o soluţie ieftină, care ar putea rezolva, cel puţin parţial, criza terenurilor disponibile din marile oraşe, în acelaşi timp mulţi locatari de la bloc resping ideea mansardării acestuia din motive de confort şi estetice.
Costurile "la cheie", de la 240 de euro pe metru pătrat
Pentru o mansardă cu suprafaţa de circa 70 de metri pătraţi, costul aproximativ al investiţiei ar fi 20.000 de euro, sumă care include cheltuielile cu avize şi acte, precum şi manopera şi materialele, potrivit lui Lucian Solomonean, adminstrator al firmei Malgo.
Concret, oferta firmelor specializate pe acest segment de piaţă porneşte de la aproximativ 240 de euro pe metru pătrat pentru stadiul "la cheie". La aceste costuri se adaugă şi comisionul arhitecţilor, care, în general, are o valoare de 4,4-7% din bugetul proiectului.
Durata de execuţie a unei mansarde cu suprafaţa precizată mai sus este cuprinsă între trei şi patru luni, asta în condiţiile în care proiectul are toate actele, avizele şi aprobările în regulă, precizează Solomonean.
Mansarda se realizează pe structura de lemn ignifugat şi, pentru că este o structură uşoară, ea se poate adapta la orice tip de construcţie. Materialele folosite în cazul mansardării, la partea de