Banca Naţională a respins nominalizările Ministerului Finanţelor, care reprezintă statul ca acţionar al CEC Bank, privind instalarea lui Andrei Stamatian, fiul prefectului de Cluj, în funcţia de prim-vicepreşedinte cu atribuţii pe financiar, şi a lui Răzvan-Andrei Micu, consilier al ministrului Gheorghe Ialomiţianu, ca vicepreşedinte pe retail, afirmă surse bancare.
Finanţele sunt acum nevoite să “reformuleze” nominalizările: Stamatian, 34 de ani, este desemnat tot pentru rangul de prim-vicepreşedinte al băncii de stat, dar de data aceasta ca responsabil cu retailul, în timp ce lui Micu îi va fi atribuit un post de membru neexecutiv al Consiliului de Administraţie, anunţă Mediafax.
Stamatian şi Micu au fost principalele schimbări pe care Ministerul Finanţelor, controlat de PD-L, a încercat să le opereze în echipa de management a lui Radu Gheţea, care deţine funcţia de preşedinte al CEC din 2007. Gheţea fusese numit la conducerea CEC de către ministrul liberal Varujan Vosganian şi a beneficiat constant de susţinerea BNR, susţinere care i-a asigurat şi reînnoirea mandatului care tocmai îi expiră.
Într-un mod mai puţin obişnuit pentru o instituţie de stat, în care numirile sunt de regulă politice, el a avut libertatea de a-şi alege colaboratorii şi astfel l-a adus la CEC pe Gheorghe Carabasan, un veteran al sistemului bancar, pe care l-a promovat în 2008 ca prim-vicepreşedinte. De asemenea, a adus-o pe Mihaela Lucica Popa ca vicepreşedinte pe corporate tot în 2007.
Cu toate acestea, politicul a avut în mod constant tentative de a se infiltra sub o formă sau alta în conducerea celei mai mari bănci de stat, însă cel puţin la nivel de preşedinte a fost ruptă tradiţia schimbărilor operate de fiecare dată când un alt partid venea la putere.
Ministerul Finanţelor a convocat luni AGA la CEC Bank pentru a-l numi pe Andrei Stamatian pe p