Numarul persoanelor care nu-si primesc lunar contributiile in conturile de pensii private obligatorii (Pilon II) este in continua crestere. Astfel, circa 2 din 5 participanti nu au conturile alimentate in fiecare luna. Printre cauze se numara munca la negru, somajul sau emigrarea, potrivit jucatorilor din piata, chestionati de DailyBusiness.ro.
Nivelul maxim a fost atins in martie 2011, cand aproximativ 41,8% dintre conturile de pensii private nu au primit contributii, conform datelor Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Intr-un an, aceasta pondere a conturilor nealimentate a crescut cu aproape 10 puncte procentuale, dupa ce in martie 2010 era de 32,9% (Vezi tabelul).
Tabel conturi fara contributiiTotusi, in luna aprilie, ponderea conturilor nealimentate in aprilie s-a redus usor la 38,3%.
"Este adevarat ca aprilie a inregistrat a inregistrat o scadere insa mai este nevoie de cateva luni pentru ca trendul sa fie confirmat. La nivel teoretic, conturile nu mai sunt alimentate atunci cand angajatului nu i se mai platesc asigurarile sociale ceea ce ar fi putut fi confirmat pana acum de criza economica. Din pacate insa, revenirea economica din diverse industrii despre care se vorbeste nu se regaseste deocamdata si in contributiile la bugetul de stat, aceasta este singura explicatie pentru care procentul de conturi goale creste", a declarat Simona Ditescu, CEO al BCR Pensii.
La randul sau, Crinu Andanut, CEO al Allianz-Tiriac Pensii Private, a subliniat ca in aprilie situatia a inceput sa revina la "normalul" anterior: "situatia per total este in continuare dramatica: din 5 participanti la fondurile private de pensii, 2 nu primesc contributii luna de luna".
De asemenea, Ioan Vreme, CEO in cadrul Generali Pensii, a precizat ca in primele luni de activitate ale anului 2011, s-a constatat o cres