România trimite soldaţi în Afganistan fără să se preocupe de creşterea siguranţei lor, crede fostul secretar de stat din Ministerul Apărării, Corneliu Dobriţoiu. Generalul a făcut această afirmaţie - pentru romanialibera.ro - la scurt timp după ce MApN a anunţat că, marţi, încă un militar român şi-a pierdut viaţa în Afganistan, ridicând la 19 numărul victimelor din rândul soldaţilor români detaşaţi, începând cu anii' 90, în teatrele de operaţiuni.
Soldaţii români, veşnic prost echipaţi
„Noi nu respectăm una dintre priorităţile recunoscute la nivel aliat în domeniul înzestrării, şi anume creşterea securităţii forţelor dislocate în teatrele de operaţiuni, ne-a declarat generalul Corneliu Dobriţoiu, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Apărării Naţionale.
„Este trist că la atâţia ani de conflicte în Afganistan, noi nu am reuşit să dotăm armata cu aparate de zbor fără pilot de observare, care să permită recunoaşterea itinerariilor de deplasare cu cel puţin 24 de ore înainte de executarea misiunilor. Neavând informaţii în timp real din zona de operaţii, oamenii nu cunosc amplasamente şi nu pot detecta mijloacele acestea explozive improvizate care creează mari probleme tuturor formaţiunilor angajate în Afganistan."
Corneliu Dobriţoiu spune că aliaţii au rezolvat această problemă, iar numărul victimelor cauzate de astfel de întâmplări nefericite a scăzut. Mijloacele de luptă blindate, care sunt capabile să reziste la loviturile dispozitivelor improvizate, şi supravegherea permanentă din aer a traseelor de deplasare ajută mult misiunile militarilor din Afganistan.
Cum acţionează talibanii
Dispozitivele improvizate pot fi acţionate în două moduri: unele se acţionează cu ajutorul telefoanelor mobile, iar celelalte sunt acţionate electric. În ceea ce priveşte prima metodă, există nişte sisteme care bruiază semnalul electromagnetic, car