BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, a înregistrat o dublare a solicitărilor zilnice de credite de consum în cele şase săptămâni de când a lansat o campanie de promovare a finanţărilor în lei cu dobândă fixă de 12,5% pe an şi scadenţa maximă de 10 ani, până la 2.000 - 2.500 de cereri, totalizând circa 75.000, afirmă Dominic Bruynseels, preşedintele executiv al băncii.
"Am fost plăcut surprinşi de cererea pe care am înregistrat-o cu acest produs şi le cerem scuze clienţilor care trebuie să aştepte răspuns mai mult de o zi, aşa cum promitem în reclamă. BCR a fost percepută în ultimii ani ca fiind în afara pieţei creditului de consum, dar acum vrem să arătăm că suntem gata să acordăm bani şi prin acest tip de produse."
Şeful BCR precizează că aproximativ 35% din volumele noi de credite sunt refinanţări, însă speră ca această cerere substanţială să se reflecte şi în creşterea soldului creditelor de retail care şi-a menţinut tendinţa de scădere în trimestrul I.
Pe segmentul creditelor ipotecare, BCR aşteaptă aprobarea BNR pentru a intra în a patra etapă a programului "Prima casă".
"Prima casă" 4 mai întârzie până aprobă BNR normele de creditare
Toate băncile interesate să participe la cea de-a patra fază a programului guvernamental de credite ipotecare "Prima casă" trebuie să obţină în prealabil aprobarea BNR asupra normelor de creditare, afirmă Bruynseels.
"Noile norme de creditare trebuie aprobate pentru fiecare bancă în parte. Noi lucrăm deja la normele pe care le vom trimite la BNR."
El spune că necesitatea evaluării din partea BNR provine din faptul că în noua etapă a programului garanţia statului se reduce de la 100% la 50% şi trebuie analizată noua perspectivă a riscului pe care şi-l asumă de data aceasta şi banca în mod direct. BCR a fost printre susţinătorii acestei formule de împărţire a riscului.
Până acum ş