Unii dintre cei care au luat bani de la cămătari povestesc că le este aproape imposibil să-i înapoieze. Dobânzile sunt stabilite de cei care dau împrumuturile. Cămătăria este considerată una dintre cele mai vechi afaceri, iar oamenii împrumută bani cu dobândă „de când lumea“, spun sociologii. Această practică ar putea deveni infracţiune.
Mulţi dintre cei care împrumută bani de la cămătari sunt fie împătimiţi ai jocurilor de noroc, fie mici întreprinzători care încearcă să-şi relanseze afacerile, spun sociologii. Cu toate că nu face parte nici din prima categorie şi nici din a doua, Cristi, un bucureştean în vârstă de 27 de ani, s-a văzut prins, în urmă cu trei ani, în capcana unui cunoscut interlop din Capitală. Tânărul, care lucra pentru un om de afaceri turc, a simţit pe pielea lui ce înseamnă să intri în jocul cămătarilor.
Mersul în oraş, sarcină de serviciu
„Eu nu am avut niciodată legături cu astfel de personaje, dar, din cauza patronului la care lucram, am ajuns să fiu, aproape zilnic, în contact cu cei care dau bani cu dobândă şi cu «câinii» lor, recuperatorii", îşi începe povestea Cristi. Problemele lui au apărut când a început să frecventeze cazinourile din Bucureşti împreună cu şeful său, care era un împătimit al jocurilor de noroc. Cum acesta din urmă nu voia să iasă singur în oraş, încerca să-l convingă pe Cristi să meargă cu el.
„Mă lua după el ca să nu stea singur şi eu mergeam pentru bani. Era ca o sarcină de serviciu. Ieşeam noaptea în oraş şi mă plătea ca şi când făceam ore extra. În plus, el plătea absolut tot ce consumam. Eu trebuia doar să conduc şi să mă uit cum pierde bani la ruletă", explică tânărul. Toate lucrurile au mers bine atât timp cât afacerea turcului a fost profitabilă şi nu avea probleme cu banii. „Când a început să scârţâie, în loc să se potolească, băga mai mulţi bani în ruletă şi, atunci când rămânea