Sculptează rapid silueta şi poate avea efect reversibil asupra sindromului metabolic, prevenind diabetul şi bolile cardiovasculare. Operaţia de liposucţie nu prezintă doar avantaje: necesită internare, administrarea de medicamente şi, spre deosebire de dietele pentru slăbire, implică durere.
Liposucţia este o intervenţie de remodelare corporală, de aceea este considerată o operaţie estetică, nu o intervenţie chirurgicală de slăbire. Prin urmare, este recomandată persoanelor cu o greutate aproape de cea normală, dar care au grăsimea răspândită neuniform.
De obicei, se fac astfel de operaţii în zona coapselor şi a abdomenului, acolo unde anumite persoane prezintă depozite de grăsime. Operaţia de liposucţie durează, în medie, între una şi două ore şi se face sub anestezie.
Citiţi şi: Factori care ne împiedică să slăbim
„După ce se introduce ser fiziologic rece în zonele care urmează a fi lipoaspirate, se aşteaptă 20-30 de minute şi apoi se trece la lipoaspiraţia propriu-zisă, adică se extrage grăsimea", explică medicul estetician Adrian Carantino de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni" din Bucureşti. Mai exact, chirurgul face o mică incizie în piele, suficient de mare pentru a permite canulei, instrumentul folosit pentru a aspira grăsimea, să acţioneze în profunzime. Dacă pentru intervenţie s-a folosit anestezia locală, pacientul va putea simţi contracţii musculare vagi pe măsură ce canula este manipulată mai aproape de muşchi, dar disconfortul este minim.
Poate fi nevoie de transfuzii
Potrivit specialiştilor, complicaţiile ce pot apărea în timpul operaţiilor de liposucţie sunt cele clasice, posibile în cazul oricărei operaţii. Există riscul acumulării de fluide care trebuie drenate, dar şi nevoia înlocuirii de fluide prin perfuzii şi prin transfuzii cu sânge propriu pentru a evita şocurile. @N