Creşterea constantă a mobilităţii exercită presiuni puternice asupra sistemelor de transport. În consecinţă apar congestii, în special ale traficului rutier şi aerian, care reduc eficienţa economică, măresc consumul de combustibil şi accentuează fenomenul de poluare. Companiile de curierat fac parte din acest sector şi încearcă să se alinieze pe cât posibil la noile norme de poluare ale Comisiei Europene. Despre toate acestea am discutat cu Lucian Aldescu, CEO DPD România (foto), una dintre cele mai importante companii de coletărie şi curierat expres.
Reporter: Ce părere aveţi despre tehnologiile "verzi" şi care credeţi că sunt beneficiile pe care le-ar putea aduce companiei dvs.?
Lucian Aldescu: Responsabilitatea faţă de mediu a încetat de mult să mai fie doar un punct de bifat în planurile de comunicare ale corporaţiilor. În ţările europene comportamentul responsabil, sustenabil a devenit prioritate, atât din punct de vedere al impactului pe care tehnologiile verzi îl au în reducerea efectelor negative ale industriei asupra mediului, cât şi din perspectiva eficientizării costurilor. În România, din păcate, subiectul mai are încă nevoie de multă atenţie pentru a deveni unul cu adevărat important.
Grupul DPD are, la nivelul tuturor ţărilor în care activează, o politică de dezvoltare sustenabilă foarte bine definită. Avem o strategie de responsabilizare solidă, la baza căreia se află un plan de acţiuni gândit pe 3 ani, în intervalul 2010-2012. Până la finalul lui 2012, peste 26 de iniţiative durabile vor prinde formă la nivelul grupului DPD şi, implicit, în România. Principalele obiective ale acestor iniţiative sunt reducerea cât mai mult posibil a efectelor nocive pe care emisiile de carbon le au asupra planetei, dar şi suport, sprijin permanent acordat oamenilor şi comunităţilor.
Obiectivul nostru primordial la nivel de mediu este de a m