Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a şaptea ediţie. Evenimentul este patronat şi anul acesta de Secretarul General al Consiliului Europei şi, de asemenea, de UNESCO, care s-a alăturat Nopţii Muzeelor în anul2009.
Noaptea muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, instituite de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM), care are loc pe 18 mai. În anul 2011 Noaptea Muzeelor este pentru prima dată patronată oficial și de ICOM.
Reţeaua Naţională a Muzeelor din România este partener oficial al evenimentului la nivel internațional, coordonând desfășurarea Nopții Muzeelor în România și asigurând o promovare amplă și coerentă a activităților organizate de muzeele românești. Aproximativ 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc în anul 2011 evenimentul. În România, peste șaizeci de muzee își așteaptă vizitatorii înnocturnă, propunând publicului expoziţii diversificate, spectacole, proiecţii şi evenimente specialeinteractive.
La Constanţa, la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii a pregătit, pentru noaptea de 14 spre 15 mai, evenimentul "Portal către imensitate". Planetariul pune la dispoziţie pe parcursul acestei nopţi:
- vizitarea expoziţia permanente "Sistemul solar"
- vizitarea expoziţiei temporare"Descoperă Universul"
- demonstraţii sub cupola planetariului a bolţii înstelate, organizate în grupuri (accesul interzis copiilor sub 5 ani)
- vizionarea filmului „Frumuseţea Cosmosului"realizat de Asociaţia Culturală Noua Acropolă
- Dacă cerul va fi senin, se vor face şi Observaţii astronomice.
"Noaptea Muzeelor"va fi marcată şi la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, care în intervalul 20.00-24.00, va avea porţile deschise pentru oricine. La ora 22.00, Secţia Canto a Facultăţii de Arte a Univ