La 145 de ani de la sosirea lui Carol I la Bucureşti, românii au gânduri amestecate în legătură cu monarhia. Dezvelirea unui bust al Regelui Mihai I la Călăraşi ar fi putut reprezenta un prilej pentru învierea dezbaterii. A venit însă Dan Diaconescu și s-a ales praful de tot. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
La Călăraşi e pe cale să se întâmple ceva. Nu degeaba sunt văruite bordurile din Parcul Central, nu degeaba e greblat nisipul la locul de joacă, nu degeaba strigă domnul vice la oamenii care presară lalele mov pe alei. Uite că sunt câteva covoare persane şi microfoane, sunt boxe, poliţişti şi tot ce trebuie.
De locul agitaţiei se apropie doi pensionari cu bască. Trec în pas de plimbare pe lângă statuia străbunului Dromichete, regele geto-dacilor, trec de Burebista, se uită la Decebal şi la Traian, îl studiază în grabă pe Mihai Viteazu. "Uite pânza!", observă unul dintre ei şi se opreşte. Arată către bustul acoperit, nou-nouţ, în jurul căruia roiesc angajaţii primăriei.
Călăraşiul stă exemplar la capitolul monumente. În mai 2008 a fost inaugurată o statuie ecvestră a Regelui Carol I; autorităţile se laudă că au dat astfel ţării primul monument reprezentând un membru al Casei Regale, după decenii de comunism şi o tranziţie încurcată.
Lipseşte o statuie?
Primarul Nicolae Dragu s-a ambiţionat. A urmat Ferdinand, într-un capăt al Aleii Regilor. În vara lui 2009, consilierii au supus la vot alocarea suprafeţei de 2,5 metri pătraţi pentru amplasarea bustului Reginei Maria. Hotărârea a trecut cu 20 voturi, din tot atâtea posibile. Aşa că, la câteva luni distanţă, Traian Băsescu a venit la Călăraşi pentru dezvelirea bustului, iar presa avea să scrie cu nesaţ despre noile lacrimi prezidenţiale: şeful statului îşi amintise că România are o fregată botezată "Regina Maria".
Azi, 9 mai 2011, pe o ploaie nevrotică, v